fbpx

Millist abi osutab parodontoloog?

Parodontoloog

Parodontoloog ehk rahvakeeles igemearst on hambaarst, kes on hambaid ümbritsevate kudede ehk parodondi haiguste ärahoidmisele ja ravimisele pühendunud spetsialist. Kuigi eestimaalaste hammaste tervis on täna üsna rahuldav (võiks olla kordades hullem), on siiski olemas ka üks tõsine probleem. Selle nimeks on parodontiit ehk igemete ja hammaste tugistruktuuride põletik. Täna räägime sellest, millist abi parodontoloog haiguse ilmnemisel (ja selle ära hoidmiseks) pakub.

Parodontiit on tõsine probleem

Parodontiit ehk hamba tugikudede põletik põhjustab tõsiseid suutervise probleeme. Täna on see üks kõige levinumaid kroonilisi põletikulisi haiguseid maailmas. Ameerika Ühendriikide statistika ütleb, et üle poole ameeriklastest põevad parodontiiti. Kahjuks ei ole Eesti kontekstis parodontiidi kohta väga palju andmeid. M. Saagi ja S. Russaku poolt 2001. aastal läbi viidud uuringu käigus leiti 15-aastastel lastel erineva raskusastmega parodondi kahjustusi 47,7% uuritutest. Parodontoloogiale spetsialiseerunud kliinikuna väidame, et kahjuks on meie rahva igemete tervis halb.

Parodontiit algab alati igemepõletikust ehk gingiviidist. Üks esimesi tunnuseid on igemete veritsemine hammaste harjamisel, punetus või värvitu bakteriaalne katt igemetel. Kui jätta igemepõletik ravimata, võib see areneda parodontiidiks. Parodontiidi tekitatud kahjustused on pahatihti pöördumatud, sest hävinud igeme- ja luukudet ei ole enamasti võimalik taastada ning seetõttu on parodontiit peamiseks hammaste väljalangemise põhjuseks.

NB! Teada on, et parodontaalse haiguse ravimata jätmine võib mõjutada kogu tervise üldseisundit: suurenevad südamehaiguste ja diabeedi risk, samuti on tüsistuste risk raseduse ajal palju tõenäolisem.

Hoolika parodontaalse ravi ja hea suuhügieeni puhul on parodontiidi süvenemist võimalik peatada ja edaspidi kontrolli all hoida. Regulaarne hambaarsti külastus aitab märgata esimeste haigusilmingute, sh põletiku teket ning hambaarst saab vajadusel probleemiga tegeleda.

Kuidas parodontoloog põletiku puhul aidata saab?

  1. Suuhügieeni nõuanded. Nii parodontoloog kui hambaarst lähtuvad eesmärgist vähendada suuõõnes parodontiiti tekitavate bakterite hulka, et tagada ravimeetodite edu ja tulemuste püsimine. Selle eesmärgi saavutamiseks on oluline tutvustada patsientidele parimaid hammaste harjamise ja hambaniidi kasutamise meetodeid.
  2. Professionaalne puhastamine. Arsti sekkumine võib olla tarvilik edasise parima suuhügieeni saavutamiseks. Põletiku algstaadiumis võib osutuda vajalikuks vaid pehmete setete eemaldamine suus kättesaadavatelt lihtsamini ligipääsetavatelt aladelt, süvenenud probleemiga on aga oluline eemaldada bakteriaalseid setteid ka hambajuure ümbert.
  3. Ravi antibiootikumidega võib osutuda vajalikuks, kui igemete seisund ei parane eelnevatele meetmetele vaatamata.
  4. Parodontoloog hoiab sinu igemete tervisel regulaarselt silma peal. Mõne aja möödudes, peale esmase ravi algust hindab arst olukorda uuesti. Juhul kui ta märkab põletikulisi koldeid, millised ei ilmuta taandumise märke, võib olla vajalik kirurgiline sekkumine.
  5. Kirurgiline korrigeerimine. Kattu ja setteid tekitavad bakterid võivad olla tavalise puhastamise jaoks kättesaamatud. Kirurgilise korrigeerimise puhul puhastatakse kohaliku tuimestuse all hambajuure pind, mis seejärel õmblustega suletakse.
  6. Toetav parodontaalne teraapia. Ravi edukus sõltub nii sinu enda suuhügieeni järgimisest kui ka arstidest, kes aitavad teha regulaarset suuhooldust ja annavad olukorrale omapoolse hinnangu. Pärast eelnevaid raviprotseduure lepib arst sinuga kokku personaalse kontrollkülastuste graafiku.

Miks käia regulaarselt parodontoloogi juures?

Regulaarsed kontrollvisiidid parodontoloogi juurde on olulised, sest need aitavad ära hoida uusi infektsioone, millised kulutavad igemeid ja neid toetavaid luid. Arst tunneb ära jätkuva või uue haiguse märgid ning saab koheselt koostada vastava raviplaani.

Edukas parodontaalne ravi nõuab koostööd patsiendi ja arsti vahel. Meie eesmärk on seda lihtsustada ja tõhustada.

Loe lisaks: Parodontoos vs parodontiit ‒ millega tegu? ja Igemepõletik: oluline teada

Ära oota! Võta oma igemete tervis kontrolli alla.

Kas soovid saada nõuandeid oma hammaste ja igemete tervise kohta? Liitu meie uudiskirjaga!