fbpx

Hambaravi ehk üldine hammaste teraapia

Hambakliinikus Periodent on lai valik hambaravi teenuseid, pakkudes meie patsientidele igakülgset abi hammaste ja igemete tervisemurede lahendamisel.

Üldise hambaravi teenused:

1. Kontroll-visiidid ja diagnostika

Regulaarne hammaste kontroll on hea suutervise aluseks.

Meie kõrgelt kvalifitseeritud hambaarstid viivad läbi põhjalikke suu ülevaatusi, mis hõlmavad hammaste ja igemete seisundi uurimist. Pöörame tähelepanu hammaste lagunemise, parodontiidi, igemepõletiku ja teiste haiguste varajastele tunnustele, andes oma patsientidele võimaluse neile reageerida enne, kui probleemid muutuvad tõsiseks.

hambaravi Tallinnas, hammaste ülevaatus

Täpsemaks diagnoosimiseks võib hambaarst määrata röntgenülesvõtete tegemise, mida saab teostada kohe meie kliinikus.

Visiidi käigus arutame patsiendi üldist suuhügieeni, varasemaid probleeme ja isiklikke soove ning ootuseid. Lisaks jagab hambaarst soovitusi hammaste eest hoolitsemiseks ja räägib tervisliku eluviisi olulisusest hea suuhügieeni tagamises.

Lahendamist vajavate probleemide tuvastamisel koostab hambaarst raviplaani ning kooskõlastab selle ka patsiendi endaga.

Regulaarne profülaktiline hambaarsti külastus aitab probleemide teket nii ennetada kui ka  õigeaegselt tuvastada, tänu millele on erinevaid suuõõne haiguseid võimalik efektiivselt ravida.

2. Hambaravi karioossete kahjustuste puhul

Mis on kaaries?

Kaaries on hammaste nakkushaigus, mille puhul toimub hamba kõvakudede lagunemine.  Hambakatus pesitsevate bakterite elutegevuse tagajärjel tekivad orgaanilised happed, mis pikaaegsel mõjumisel hambaemaili demineraliseerima hakkavad, põhjustades hambakoe pehmenemise. See protsess viib hambaaukude tekkimiseni. Kaariese ravimata jätmisel on oht selle progresseerumiseks ning sügavale hamba sisemusse levimiseks, mis viib juba palju tõsisemate tüsistusteni, näiteks pulpiit (hambanärvi põletik) ja periodontiit (juurepõletik surnud hambanärvi korral).

kaaries, hambakaariese areng ja tüsistused

Kuidas kaariest avastatakse?

Hambaarst saab kaariest tuvastada suu ülevaatusel ja/või röntgenuuringu abil.

Kontroll-ülevaatusel ei hinda hambaarst olukorda ainult visuaalselt, vaid kontrollib spetsiaalse sondiga ka kõiki teisi “kahtlaseid” hambapindu, tuvastamaks kaariese esinemist. Kui sond jääb hambakoesse kinni, näitab see kaariesekahjustuse olemasolu, sest just kaariesega infitseerunud hammaste puhul on märgata hambakoe pehmenemist.

Röntgenpildid on väga kasulikud just peidetud kaariese avastamiseks, mis võib paikneda näiteks hammaste vahel või igemepiiril. Sellist peidetud kaariest on visuaalselt või sondiga väga raske, peaaaegu võimatu avastada.

Enne täielikku suuõõne läbivaatust soovitatakse teha hammaste professionaalne komplekspuhastus, mis võimaldab hambaarstil avastada kõikvõimalikud defektid, sealhulgas saada jälile varajasele kaariesele „valge pleki“ staadiumil.

Kaariese ravi

Enamik tuvastatud kaariese kahjustusi vajavad hambaravi.

Erandiks võib olla varajane kaaries, mis pole veel dentiini levinud. Sel juhul ei vaja hammas plombeerimist, kuna varajast kaariest saab ravida või peatada hambaemaili remineraliseerimise teel, kasutades fluoriidilahuseid.

Kaariesega seotud hambaravi hõlmab kahte peamist etappi:

  • Hävinud hambaosa eemaldamine, st kaariesega kahjustunud hambakudede eemaldamine ja optimaalse pealispinna loomine tulevase hambatäidise jaoks.
  • Puuduva hambastruktuuri taastamine täidismaterjaliga.

Tavaliselt alustab hambaarst protseduuri kohaliku tuimestusega. Seejärel kasutatakse suure kiirusega hambaravi puurmasinat hävinud hambakudede eemaldamiseks ja hamba ettevalmistamiseks plombeerimiseks. Üldjuhul teostatakse hambaravi nii, et ravitav hammas on ülejäänud suuõõne osast kofferdami abil isoleeritud.

hambaravi Tallinnas

Sügava kaariese korral kasutame enne hambaplommi pealekandmist spetsiaalset lahust, mis sisaldab kaltsiumhüdroksiidi, stimuleerimaks dentiini regenereerimist ja kaitsmaks hambasäsi (hambapulp ehk hamba siseosa, kus asuvad närvid ja veresooned).

Püsivateks hambatäidisteks kasutatakse meie kliinikus valguskomposiiti, mis kõveneb UV-kiirguse mõjul. Valguskõvastuv komposiitplomm on kõrge tugevuse ja vastupidavusega ning annab hambale maksimaalselt loomuliku ja esteetilise välimuse. Kõvenemine toimub peaaegu kohe, võimaldades patsiendil kohe pärast ravi igapäevaelu juurde naasta. Valguskõvastuv komposiit on saadaval erinevates toonides, tänu millele on võimalik anda hambale soovitud värv.

Kui kaaries on tunginud sügavale hambasse, juba hambapulbini ehk on tekkinud pulpiit, siis ainuüksi plommimisest ei piisa ning lisaks eelnevale on vaja teostada ka hamba juureravi.

 

Millised tunded võivad tekkida pärast kaariese ravi?

Pärast hamba plommimist võib ühe kuni kahe päeva jooksul esineda tundlikkus. Tavaliselt on nii, et mida sügavam oli hambaauk, seda kauem esineb ka tundlikkust. Enamikul juhtudest peaks kogu ebamugavustunne kaduma kahe nädala jooksul peale plommi paigaldamist. Kui tundlikkus kestab üle kahe nädala, võib see viidata hamba pulpiidi olemasolule ja sestap ka vajadusele juurekanalite raviks.

 

Miks on kaariese ravi oluline?

Kaariese progresseerumise ja tüsistuste ennetamine

Varajane kaariese avastamine ja ravi aitavad ära hoida selle edasist levikut ning tüsistuste arenemist, milleks võivad olla pulpiit (elusa hambanärvi põletik) ja periodontiit (juurepõletik surnud närvi korral). Tüsistused nõuavad tõsisemat ja keerukamat ravi. Ainult kaariese ravi on tunduvalt lihtsam ja kiirem.

Hamba funktsionaalsuse taastamine

Eduka kaariese ravi järel on hambastruktuurid taastatud, tagades selle algse funktsionaalsuse. Patsient saab oma tavapärast närimisfunktsiooni uuesti nautida.

Hambakaare esteetika taastamine

Tänu kaasaegsete materjalide kasutamisele ei ole hambaplommid mitte ainult funktsionaalsed, vaid ka esteetilised. Meie hambaarstid püüavad säilitada patsiendi naeratuse loomuliku ilu.

3. Hambaravi traumast või kulumisest põhjustatud kahjustuste puhul

Mittekarioossed hambakahjustused on hambakudede defektid, mis ei ole põhjustatud kaariesest. Nende peamisteks põhjusteks on:

  • Hammaste erosioon ehk hambakoe kahjustus hapete mõjul, sageli tingitud happeliste toitude tarbimisest.
  • Hammaste kulumine hammaste krigistamisest.
  • Hammaste kulumine liiga tugevast harjamisest.
  • Hambapraod ja -killud, mis tekivad trauma tagajärjel.

Kui hambaemaili kulumisdefektid on väikesed ega tekita patsiendile muret, siis hambaarst lihtsalt jälgib neid ja annab patsiendile nõu, kuidas nende süvenemist vältida. Näiteks soovitatakse vältida happeliste jookide/toitude tarbimist (erosiooni puhul) või kasutada pehmemat hambaharja koos õige harjamistehnikaga (kui kulumise põhjuseks on liiga tugev hammaste harjamine).

Hammaste kulumisdefektid võivad suurendada hammaste tundlikkust. Kui patsiendi hambad on muutunud hapu, magusa või kuuma/külma suhtes tundlikuks, selgitab hambaarst tundlikkuse põhjuseid ja määrab sellest lähtudes ka ravi. Näiteks võib hambaarst kergemate juhtumite puhul kanda hammastele spetsiaalset tundlikkust vähendavat lakki.

Suurema tundlikkuse, esteetilise mure või sügavamate kulumisdefektide korral võib hambaarst kaaluda hamba plombeerimist.

Kui aga esineb väga tõsiseid kulumisdefekte, võib olla vajalik proteetiline ravi, näiteks laminaatide, hambakroonide või hambasildade paigaldamine. Sellisel juhul suunab hambaarst patsiendi meie kliiniku proteesispetsialisti juurde.

4. Hambaplommide vahetus

Hambaplomm tuleb uue vastu vahetada siis, kui vana täidis on defektne. Erinevatest teguritest sõltuvalt (näiteks suuhügieen, söömisharjumused) võib hambaplomm lihtsalt ära kuluda või praguneda – sellest võib ka kild ära tulla. Mõnikord võib ka terve plomm välja kukkuda.

Kui täidise ja hamba pinna vahele tekib tühimik, tungivad sinna bakterid, mida pole enam võimalik hambaharjaga eemaldada. Ajapikku põhjustab see kaariese tekke täidise serva juures või täidise all – seda nimetatakse sekundaarseks kaarieseks. Kui selline protsess jääb õigel ajal peatamata, levib infektsioon edasi hambasäsisse, kus asuvad hambanärv ja veresooned.

Hambatäidise lagunemise esimestel etappidel ei pruugi hammas kas üldse vaevusi tekitada, või on lihtsalt kohati tundlik temperatuurimuutustele ja magusale. Progresseerudes võib aga tekkida äge hambavalu. Suure tõenäosusega vajab selline hammas juba juureravi.

Tihti juhtub, et inimene ei märka väga pika aja jooksul, et kunagi paigaldatud hambaplomm on hakanud lagunema. Väikeseid pragusid on hamba ja täidise vahel ise väga raske näha.

Käies regulaarselt hambaarsti juures kontrollis, saab kõik täidisega seotud probleemid varakult tuvastada ning vajadusel vana hambaplommi uue vastu vahetada. Seega soovitame tõsisemate probleemide vältimiseks külastada hambaarsti vähemalt kord aastas.

Tee esimene samm terve ja kauni naeratuse suunas ning broneeri aeg hambaarsti juurde. Meie spetsialistid on valmis sind aitama, et saavutaksid oma hammaste ja igemete parima tervise.

5. Hammaste eemaldamine

Hamba väljatõmbamine

Mõnel juhul on hammaste eemaldamine hambaravi protsessi vältimatu osa. Meie hambakliinik tagab kvaliteetse ja ohutu hammaste eemaldamise. Meie prioriteediks on spetsialistide professionaalsuse ja patsiendi mugavuse tagamine.

Hammaste eemaldamine on vajalik järgmistes olukordades:

  • Tõsise kaariese või trauma tõttu on hambakude ulatuslikult kahjustunud ja hambakrooni taastamine pole enam võimalik.
  • Põletikuline hammas, mis ei allu juureravile või juureravi prognoos on ebasoodne.
  • Hambas on mõra, mis ulatub hambajuure pinnani, sageli tingitud ebaõnnestunud kokkuhammustamisest tekkinud vigastuse või trauma tagajärjel.
  • Edasiarenenud parodontiidi puhul, kui hammas tõsiselt loksub.
  • Tarkusehamba eemaldamine on näidustatud, kui lõualuus on vähe ruumi, hammas lõikub pikka aega, põhjustades sageli perikoroniiti, hammas on ebaloomulikus asendis või survestab külgnevaid hambaid ja vigastab limaskesta.

Hamba eemaldamise protsess

Hambaarst annab põhjaliku konsultatsiooni enne eemaldamisprotseduuri. Hamba eemaldamine toimub kohaliku tuimestuse all, tagades patsiendile täieliku mugavuse. Kasutame kaasaegseid meetodeid ja seadmeid, vähendades riske ning tagades kiire ja efektiivse hammaste eemaldamise.

Hooldus pärast hamba eemaldamist

Kiire ja ohutu paranemise tagamiseks saavad patsiendid selged juhised hamba eemaldamise järgseks hoolduseks. Meie hambaarstid on alati valmis vastama patsiendi küsimustele ning pakkuma vajalikku tuge igal etapil.

Hamba eemaldamise juures on meie kliinikus olulisel kohal sinu tervise ja mugavuse tagamine. Registreeru konsultatsioonile ja usalda hamba eemaldamine meie professionaalidele.

Registreeru hambaarsti vastuvõtule

Pärast vormi täitmist võtame sinuga esimesel võimalusel ühendust, et vastuvõtu ajas kokku leppida.